jueves, 19 de mayo de 2011

EL CANTONET DE REIG o COM HO VEIEU



Reig o Reix no és un cognom freqüent a Sella. Tal vegada siga el Cantonet de Reig l'únic racó que conserve aquesta denominació. Fem un poc d'història, per allò d'ensucrar un tant aquesta campanya tan aspra i amarga. El cronista de la ciutat d'Alacant, Viravens, relata amb relació al pronunciament lliberal encapçalat per Bazan, any 1823 el següent: "Entre els afusellats pel brigadier Irriberri figura un tal Reix de Sella de 23 anys".

El cantonet de Reig fou enderrocat el propassat dilluns, amb la finalitat de comunicar i connectar el Pai de Saleres amb el poble de Sella, la qual cosa sembla positiva, doncs millora també, l'accés al Trinquet i altres carrers del poble. Cal saber que aquesta inversió corre a càrrec de fons públics i no per compte dels propietaris del Pai com indica el sentit comú. Eixes coses passen, però els ciutadans o no volem saber-ho o mirem a un altre lloc... però els milers d´euros que s'invertiran en enderrocar aquesta casa no tindran utilitat en altre lloc.

Tot està bé si tots ho volem. Amb aquests diners haguérem pogut completar l'edifici de l'escorxador -antic matador- i el senyor urbanitzador acomplir amb la seua obligació, per exemple. Així ho veiem nosaltres. Ells, l'equip de govern ho veu diferent... i vosaltres: com ho veieu?
El proper dia 22 de maig podem apostar i creure que enderrocar una casa és sinònim d'iniciar les obres de la urbanització. Ho van fer fa quatre anys, a la casa de Saleres, i ho tornen a fer ara. Amb aquest ritme, el Pai serà una realitat de futur. Així pensem nosaltres, ells ja ho sabem... però hi vosaltres: com ho veieu?

Fa pocs dies llegia el llibre "reacciona" amb pròleg de Stéphane Hessel, on un altre veterà, José Luis Sampedro -93 anys- es feia la següent pregunta: "¿Por qué el público ha seguido votando a políticos tan descuidados en la defensa del pueblo? Ell mateix ens dona la resposta: "La primera que se me ocurre es que los actuantes en la crisis (desde el gobierno hasta el que pide el crédito y el desempleado), todos somos piezas de algo mucho mas complejo que es nuestra sociedad, nuestro sistema de vida, nuestra cultura europea."
Eixa pregunta caldria que ens ferem tots aquells que no compartim com es fan les coses al nostre poble.

Confie, si guanyem les eleccions, col·locar una placa recordant aquest lloc "Cantonet de Reig", on l'Aurora dona descans, en la matinada del primer diumenge d'octubre, als instruments en aquest lloc arrecerat del llevant i la tramuntana, al temps que un "xatet" de café licor anima l'esperit i despista una estona la son. Amics i veïns de Sella que no us despisten l'enteniment, accions com aquestes, que demostren una fugida cap-en-davant, doncs la situació econòmica i social no hi està per encetar "pais" urbanístics. No us deixeu enganyar per cants de sirenes com aquells altres que enderrocaren la casa de Saleres. Que no tinguen que transcórrer quatre anys més, doncs no sabrem que voldran enderrocar en aquell moment.

LLuís Soler

No hay comentarios: