viernes, 26 de febrero de 2010

La saviessa dels nostres majors

JORNADES DIVULGATIVES AL PARC NATURAL DE LA FONT ROJA PER RAMÓN ALEMANY PÉREZ, PRESIDENTE DEL PSPV-PSOE DE SELLA



CONEIX LES CARBONERES


DISSABTE 13 DE MARÇ DE 2010

PRESENTACIÓ
Des de ben antic l’ésser humà ha sigut capaç d’extraure benefici dels productes derivats del bosc com la llenya, la fusta, la pastura del ramat o els vegetals comestibles. Però una de les activitats econòmiques que en el passat, no molt llunyà, va tindre una forta repercussió sobre l’aprofitament forestal va ser l’activitat carbonera. Al Carrascal de la Font Roja, de la mateixa forma que a les serres dels voltants, encara es poden apreciar llocs sense vegetació que evidencien la presència d’antigues carboneres. Aquesta activitat suposava la recollida selectiva de troncs i branques, que s’amuntegaven i es tapaven amb fulles i terra de manera precisa, i posteriorment es cremaven lentament fins obtindre el carbó vegetal.

Amb aquesta jornada no sols donem a conèixer com es desenvolupava el carboneig, sinó que també volem reviure l’ofici del carboner amb la construcció i posterior crema d’una carbonera, amb la generosa ajuda d’un home que en el passat va ser carboner.

DESTINATARIS

Públic en general. Persones majors de 18 anys.

PROGRAMA

09.30 - 10.15 h.

Presentació. Breu sessió teòrica sobre els aspectes relacionats amb les carboneres.

10.15 – 10.30 h.

Descans

10.30 – 14.00 h.

Recorregut guiat pel Carrascal de la Font Roja (distància aproximada de 3 km, dificultat baixa). Muntatge i crema d’una carbonera seguint les explicacions i directrius de Ramón Alemany Pérez (antic carboner i veí de Sella).

RECOMANACIONS

Dur calçat còmode, esmorzar i aigua.

PLACES LIMITADES - INSCRIPCIÓ GRATUÏTA - INFORMACIÓ, INSCRIPCIONS I REALITZACIÓ DE LA JORNADA>Centre de Visitants - Telf/Fax: 965 337 620 - parque_fontroja@gva.es - CEMACAM Font Roja-Alcoi - Telf/Fax: 965 331 987 - fontroja@obs.cam.es - EDIFICI FONT ROJA NATURA - Parc Natural del Carrascal de la Font Roja - Crta. Font Roja, sn. - 03801 Alcoi (Alacant)



Es un plaer comprobar com valoren la saviessa dels nostres majors, i especialment la del nostre benvolgut Ramón, president del Psoe de Sella.